Kako videti kot fotograf

Nekaj "izumov" je tako kompleksnih in sposobnih kot človeško oko. Naše oči nam dajejo izjemno moč, da vidimo svet okoli nas, in v primeru fotografije (upajmo) uživamo v tem, kar vidimo. Naša vizija ima manj omejitev kot naše kamere in objektivi. Da razlike v zmogljivostih pomenijo, da se morate naučiti videti kot fotograf - videti svet skozi sodček vašega objektiva.

Vprašanje je, kako se naučiš videti kot fotograf? Tukaj je nekaj pomislekov, ki vam bodo pomagali ...

Razmislite o globini polja

Zdrave oči naravno prilagodijo svoj fokus, da ohranijo skoraj vse, kar je v vašem vidnem polju, v ostri ostrini. Vaš fotoaparat in objektiv lahko to poskušata storiti samostojno, v nekaterih primerih pa sta lahko uspešna. Toda razumevanje, kako manipulirati globinsko ostrino - področje fotografije, ki je v ospredju - vam bo pomagalo uporabiti vaš fotoaparat in objektiv za ustvarjanje bolj zanimivih fotografij.

Napisal sem podrobno navodilo o globini polja, ki ga lahko preverite tukaj, toda za hiter pregled je globina polja rezultat več dejavnikov:

  • Aperture (Zaslonka) - Večja je velikost zaslonke, manjša je globinska ostrina.
  • Razdalja do predmeta - Če ste bližje subjektu, je plitka globinska ostrina.
  • Razdalja med motivom in ozadjem - Večja je razdalja med motivom in ozadjem, tanjša je globina polja.
  • Žariščna razdalja - če je vse ostalo enako, daljša je goriščna razdalja, plitvejša je globina polja.
  • Velikost senzorja - če je vse ostalo enako, večji je senzor, manjša je globinska ostrina.

Razlog, zakaj je pomembno razumeti globino polja, je ta, da ga lahko uporabimo kot zelo močno ustvarjalno orodje.

To pomeni, da če bodo vaše oči videle vse, kar je v središču, fotoaparat morda ne bo - in morda tudi ne boste želeli fotoaparata.

Z manipuliranjem zgoraj navedenih dejavnikov in učenjem, kako videti kot fotograf, lahko uporabite značilnosti prizora, ki ga fotografirate, in drugačno globino polja, da ustvarite bolj prepričljiv posnetek.

Razmislite o tonih

Današnje kamere so zmogljivejše in močnejše kot kdajkoli prej. Kljub temu pa še vedno niso tako sposobni kot naše oči, ko vidijo vrsto tonov in svetlobnih vrednosti. To pomeni, da ko pogledate prizor, lahko izberete širši obseg svetlobe kot leče fotoaparata. Podrobneje si lahko ogledate tudi podrobnosti v globoko zasenčenih ali svetlo označenih območjih. Ko fotografirate sceno, morate pri sestavljanju posnetka upoštevati te omejitve fotoaparata in objektiva.

Na primer, če fotografirate prizor, kot je tisti zgoraj, v katerem so svetli poudarki in temne sence, vaš fotoaparat ne bo mogel posneti tega širokega razpona. To pomeni, da boste morali za osvetlitev izpostaviti drugačno sliko, drugače biti izpostavljeni temni sliki, drugače prikazati sence in imeti zelo svetlo sliko ali najti način, da zmanjšate dinamični obseg scene, tako da lahko fotoaparat dobite dobro izpostavljeno sliko.

To lahko storite na več načinov:

  • Uporabite filter z nevtralno gostoto (za posnetke pokrajine).
  • Vzemite več izpostavljenosti, od katerih je vsaka izpostavljena različni stopnji svetlobe (tj. Poudarki, srednji mediji in sence) in jih združite v naknadni obdelavi. Naučite se, kako to narediti v videu spodaj Serge Ramelli.
  • Uporabite funkcijo HDR fotoaparata, če je tako opremljena.

Torej spet vidimo razliko med tem, kar so vaše oči sposobne narediti in koliko so bolj sposobne od vaše kamere. Če se ne naučite »prebrati scene«, ko gre za razsvetljavo, boste težko ustvarili slike, ki so dobro izpostavljene, ko je osvetlitev preveč za vaš fotoaparat in objektiv.

Vaše oči niso omejene - vaš objektiv je

Morda je najbolj opazna razlika med očmi in objektivom vašega fotoaparata ta, da vaše oči niso vezane na strog okvir. To pomeni, da ko pogledate prizor, lahko vidite daleč prek meja posnetka istega prizora. To pomeni, da se morate ob fotografiranju naučiti, kako omejiti vidno polje, da se ujema z vidnim poljem vašega fotoaparata. To vam omogoča, da vidite gozd skozi drevesa, tako rekoč, in izberete zanimivo ali privlačno temo iz večjega prizorišča pri roki.

To je težko narediti, zlasti za nove fotografe, vendar je to spretnost, ki vam bo dobro služila. Z učenjem, da vidimo znotraj veliko manjšega okvira, ste bolj sposobni identificirati, kaj bi bilo in ne bi smelo biti vključeno v posnetek. To ne pomeni, da morate z vsako fotografijo, ki jo fotografirate, iti minimalistično; namesto tega, da boste lahko izključili nepotrebne elemente, bodo vaše skladbe preprosto močnejše.

Morda vam bo všeč tudi ...