Starodavni samostanski stenski križ skozi podaljšek Utrechtske hiše

Umetniški studio Richèl Lubbers Architecten s sedežem v Utrechtu je dodal kotno razširitev na rezidenco, ki stoji na mestu starega samostana.

Nahajajo se v zeleni soseščini mesta, zato so lastniki želeli ustvariti podaljšek njihovega doma, ki bi ga lahko uporabili kot gostinske prostore z možnostjo, da se v prihodnosti spremeni v samostojno prilogo za upokojitev.

Rešitev je vključevala obnovo obstoječega premoženja in dodajanje enonadstropnega paviljona z leseno oblogo z mezzaninom in poševno streho, ki se pomika v vrt. Projekt se je začel spomladi 2016 in je bil zaključen do jeseni.

Dostop je omogočen prek hodnika s steklenimi okni, v katerem je shramba, in vključuje vrtno sobo, kopalnico in savno v pritličju ter spalnico na mezaninu.

Notranjost je redko obdelana s stenami iz vezanega lesa in poliranimi betonskimi tlemi. Lesene palice, ki vodijo po stenah, segajo do izpostavljenih stropnih gred. Zunanjost je oblečena v posebej obdelan trajnostni les, imenovan Platowood.

Da bi ustvarili kotno podaljšek, je Richèl Lubbers Architecten izkoristil nizozemska nova pravila o gradnji brez licenc, ki so bila uvedena novembra 2014. Zakon dovoljuje lastnikom stanovanj, da zgradijo prizidek za svojo hišo brez gradbenega dovoljenja.

Vendar pa streha podaljška ne sme biti več kot 25 centimetrov nad nivojem prvega nadstropja prvotne zgradbe, razen če je več kot štiri metre za prvotnim posestvom, v tem primeru lahko zgradite nagnjeno streho do višine 5 metrov. Pravila tudi določajo, da mora imeti poševna streha vsaj dva nagnjena dela.

»Ker je parcela za vrtovi drugih sosedov, smo se odločili, da postavimo dve nagnjeni strehi tako, da se nagibata navzgor od sosedovega posestva in ulice,« je povedal Richèl Lubbers Dezeenu.

"To vodi do drugačne rešitve kot" redna poševna streha "in ustvarja zanimivo fasado proti vrtu."

Skrita z ulice in prepletena v zeleno okolico, je podaljšek prekrit z obzidjem iz starega samostana, ki je bil prej skrit med dvema skednjama, ki so nekoč stale na mestu.

Stena poteka skozi vrt, naravnost skozi podaljšek in na drugo stran. V notranjosti so arhitekti odstranili del stene, da bi vstavili majhno stopnišče, ki omogoča dostop do vrtne sobe.

Arhitekti so zaključili tudi notranjo prenovo obstoječe hiše. Glavni vhod hiše je bil preseljen v novo podaljšek, rahlo levo od prvotnega položaja, tako da ob vstopu v novo podaljšek levo levo in obstoječo hišo na desno.

Preuredili smo tudi stari hodnik in stopnišče v stari hiši, da bi ustvarili prostornejšo kuhinjo.

»Med našim projektom je naša stranka sprejela nekaj načelnih odločitev, vlagala v kakovost in ne v količino,« so povedali arhitekti. »Ne nujno velika kuhinja, temveč posebna peč s pečjo na drva.«

Preostala toplota iz peči na drva se uporablja za ogrevanje vode za prho in talnega ogrevanja.

Poleg tega se napaja najsodobnejši kotel iz različnih virov toplote, ki vključujejo sonce in preostalo toploto iz pečice. Strehe, stene in tla obstoječe hiše so bile izolirane, dodani so bili sončni kolektorji in sončni kolektorji.

Morda vam bo všeč tudi ...