10 načinov interneta medicinskih stvari je revolucionarna višja oskrba

Virtualni domači pomočniki in prenosne diagnostične naprave bodo pomagali zagotoviti boljšo oskrbo starejših in nato nadzorovati zdravstvene stroške.

Leta 2000 je bilo približno 10% svetovnega prebivalstva starih 60 let ali več. Do leta 2015 se je povečal na 12%. Projekcije Združenih narodov kažejo, da se bo do leta 2030 povečal na 16%, do leta 2050 pa se bo povečal na 22%. Odstotki se morda ne zdijo zaskrbljujoči, toda da bi to predstavili v perspektivi, si poglejmo naslednje: do leta 2025 bo svetovno prebivalstvo postavljeno 8 milijard, od katerih bo približno 15% ali 1,2 milijarde starejših. V bistvu je to skoraj enako prebivalstvu druge najbolj naseljene države na svetu - Indije. Druga zaskrbljujoča statistika je predvideno zmanjšanje delovno sposobnega prebivalstva (25–59 let) med letoma 2030 in 2050, kar pomeni, da bo manj ljudi podpiralo rastoče starostno prebivalstvo - finančno in drugače.

Toda zakaj je to tako pomembno? Odgovor je zdravstvene stroške! Izdatki za zdravstveno varstvo starejših so vse večji problem, saj predstavljajo večji delež odhodkov v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami.

Centri za Medicare & Medicaid Services na primer ocenjujejo, da je starejša populacija ZDA v letu 2010 znašala približno 13%, vendar je predstavljala 34% vseh izdatkov za zdravstvo. Ker se pričakovana življenjska doba v prihodnosti povečuje, naj bi se delež izdatkov povečal. Ocenjuje se tudi, da se lahko odhodki za zdravje starejših oseb med 70. in 90. letom starosti več kot podvojijo, odvisno od regije. Z naraščajočim pritiskom na vlade, plačnike in proizvajalce, da zmanjšajo stroške zdravstvenega varstva, potrebujejo oskrbo starejših, da bi se lahko pripravili na to rastočo porabo.

Digitalne tehnologije in zlasti internet medicinskih stvari (IoMT) imajo ogromen potencial za pomoč. Iz naše podrobne analize o možnostih rasti v IoMT-ju je 10 načinov, s katerimi lahko pomaga zagotoviti boljšo oskrbo starejših in po drugi strani nadzorovati zdravstvene stroške:

1. Vitals-sledenje oblačil

Večina starejših trpi zaradi nenalezljivih bolezni, vključno s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo in hipertenzijo. Za srčne bolnike, srčni monitorji, ki lahko spremljajo bolezni, kot je aritmija in lahko zdravnike opozarjajo na neželene dogodke v realnem času in pomagajo preprečiti nadaljnje zaplete. Naprava InfoBionic MoMe Kardia na primer dela prav to. Na voljo so tudi drugi monitorji, kot je Cortriumov C3 Holter monitor in Uber Diagnostic's CardioTrack. »Pametni« glukometri, kot je Dario, ki lahko sporočajo izmerjene vrednosti glukoze v krvi aplikaciji na pametnem telefonu za shranjevanje, sledenje in obvladovanje sladkorne bolezni, lahko starejšim bolnikom pomagajo bolje upravljati sladkorno bolezen. Redno spremljanje aktivnosti in spremljanje srčnega utripa je mogoče doseči z eno od več razpoložljivih potrošnih naprav in pametnih ure. Tudi ko so hospitalizirane, IoMT platforme, kot je tista, ki jo zagotavlja Vitls, lahko pomagajo medicinskim sestram in zdravnikom zunaj kampusa neprekinjeno spremljati vitalne znake starejših, ne da bi pri tem motili bolnike.

2. Orodja za spoštovanje zdravil

Upokojenci imajo več zdravil, ki jih morajo vzeti, in s starostjo, se spomnijo, da vse postane izziv. Izgubljeni odmerki lahko povzročijo poslabšanje zdravstvenih stanj, v nekaterih hudih primerih pa lahko celo povzročijo resne posledice, ki zahtevajo hospitalizacijo. Več IoMT izdelkov obravnava ta izziv, tako da pomaga uporabnikom, da se spomnijo, kdaj jemljejo zdravila. Izdelki AdhereTech, Amiko.IO, MyUBox, MedMinder in Vitality GlowCaps rešujejo ta izziv na svoje edinstvene načine in pomagajo zdravstveni industriji, da prihranijo pri stroških.

3. Virtual Home Assistants

Kar nekaj starejših živi sam ali s svojimi zakonci ali partnerji, ki so tudi najpogosteje starejši, ter potrebuje dnevno pomoč in druženje. Virtualni pomočniki, kot je robot Mabu iz podjetja Catalia Health ali robot Intuition Robotics ElliQ, dobro služijo temu namenu. Ne samo, da ti medsebojno delujejo s starejšimi prek glasu in zasloni na dotik, temveč jim lahko tudi pomagajo digitalno ostati povezani s svojo družino in prijatelji - prek platform za družabne medije in video klepeta.


4. Prenosne naprave za diagnostiko

Poleg tega lahko pomagajo pacientom, da si zapomnijo, da jemljejo zdravila, beležijo in opominjajo bolnike o zdravniškem nasvetu izvajalcev zdravstvene nege. Poleg navzočnosti v domovih starejših so ti virtualni pomočniki dostopni tudi prek besedil / mobilnih telefonov prek klepeta. Poleg robotov je druga kategorija virtualnih pomočnikov glasovno-interaktivni digitalni pomočniki, kot je Amazon Echo ali različica, specifična za zdravstvo, ki jo nudi Lenovo Health v sodelovanju z Orbita Health. Za starejše se lahko takšne naprave uporabljajo za usklajevanje zdravljenja in usklajevanje oskrbe, pa tudi za sodelovanje bolnikov, vsa področja, na katerih je mogoče (znatno) prihraniti stroške zdravstvenega varstva.

Starejša starostna skupina mora testirati biomarkerje pogosteje kot drugi, da bi spremljala obstoječe razmere, diagnosticirala nove in preverila splošno dobro počutje. Namesto, da pogosto obiskujete patološki laboratorij za pridobivanje urina ali krvne preiskave, lahko pametne in prenosne diagnostične naprave pomagajo starejšim, da opravijo takšne teste v udobju svojih domov, in dobijo rezultate v oblikah, ki jim omogočajo, da se takoj delijo z njihovimi izvajalci. Razmislite o Scanadu Urine Kit za analizo biomarkerjev ali napravo Cue, ki lahko testira nivo vitamina D. V prihodnosti bodo morda na voljo dodatni testi, ki bodo razširili potencial testiranja doma za starejše. Dodatno udobje pomeni, da lahko starejši pogosteje opravljajo diagnostične teste, pomagajo pri diagnosticiranju bolezni in tako začnejo zdravljenje prej, kar preprečuje komplikacije, da bi prihranili zdravstvene stroške, ki se jim je mogoče izogniti.

5. Osebni sistemi za odzivanje v izrednih razmerah

Koncept je znan po številnih udeležencih na trgu starejših oseb. Nekateri izdelki so že dobro uveljavljeni in služijo številnim potrebam starejših, znotraj in zunaj njihovih bivališč, kot so odkrivanje padcev, nujna pomoč in navigacijske smernice nazaj do prebivališča (na primer za bolnike z demenco) ali celo opozorila o kršitvah mejnih meja (za Alzheimerjevo bolezen) bolnikov). Nekateri izdelki vključujejo tudi dodatne funkcije, kot so opomniki za zdravila. Nekatera podjetja, od zdravstvenih delavcev, kot je Philips, do manjših podjetij in startupov, kot so Everon, Qmedic, Lively, Motech, MobileHelp, Jupl in UnaliWear, zagotavljajo te izdelke. Poleg tega je edinstven koncept, ki presega preprosto zaznavanje padca, pametni pas ActiveProtective, ki zazna padce in razporeja zračne blazine, da bi preprečil poškodbe, povezane s padcem, in uporablja tehnologijo Bluetooth za sprožitev opozorila določenim kontaktom za nujne primere. Tehnologije, kot so te, lahko pomagajo prihraniti stroške zdravstvenega varstva, ki jih je mogoče izogniti.

6. Orodja za pomoč invalidom

Različni pametni izdelki so na voljo za nekatere težave, ki jih starejši trpijo. Eden najbolj zanimivih je Opn pametni slušni pripomočki Oticon. S funkcijami, kot so neposredna Bluetooth povezljivost s pametnim telefonom za klice ali za pretakanje glasbe ter možnost nadzora glasnosti in preklapljanje programov na televiziji s podporo za aplikacije za pametne telefone, je to »pametna« rešitev za starejše. Druga rešitev za starejše bolnike s senzorično in kognitivno okvaro je Nominetov PIPS za upravljanje dnevnih rutin. Prilagodljive barvne tipke, nameščene v bivalnih prostorih starejših, utripajo, dokler ni opravljena naloga, na katero se spomnite, in uporabnik pritisne gumb. S pritiskom na gumb se zaporedno aktivira naslednji gumb. Funkcije lahko vključujejo dnevne naloge, kot so ščetkanje zob ali celo medicinske naloge, kot je jemanje zdravil.

7. Pametni vsadki

Srčni spodbujevalniki, ki sporočajo podatke aplikacijam pametnega telefona za izmenjavo z zdravniki (Medtronic MyCareLink), senzorje, ki so vgrajeni v ortopedske vsadke, za sporočanje uspešnosti po operaciji (OrthoSensor) ali senzorje glukoze, ki sporočajo ravni glukoze diabetikom pametnim telefonom ali namenskim bralcem (kot so izdelki v razvoju, ki ga izvajajo GlySens, Senseonics, Echo Therapeutics ali Googlov pametni objektiv, so vsi primeri pametnih vsadkov. To lahko pomaga starejšim, da skrbijo za svoje zdravje in bolje upravljajo svoje razmere, pri čemer je treba takoj po potrebi poiskati zdravniško pomoč.

8. Pametni starejši domovi

Osebje za oskrbo lahko nadzoruje starejše osebe z uporabo obrabljenih nosilcev za zapestje, ki spremljajo njihovo lokacijo, kot tudi opravljenih dejavnosti (kot so kopanje, hoja, spanje itd.). Tempo, ki ga nosi CarePredict, omogoča tudi starejšim, da zaprosijo za pomoč z enim pritiskom na gumb in bodo kmalu zagotovili tudi dvosmerno avdio komunikacijo z osebjem za nego. Resnična moč te tehnologije pa je v strojnem učenju in analitiki napovedovanja, da bi dobili vpogled v dnevne rutine starejših in tudi za morebitna odstopanja. Vpogled lahko vključuje nastajajoče fizične ali duševne zdravstvene težave, ki lahko pomagajo opozoriti izvajalce zdravstvene oskrbe na nujnost medicinske intervencije. Podoben primer je rešitev Mimo-Care, ki lahko izdaja tri vrste opozoril za oskrbovano osebje za spremljane starejše - rdeče opozorilo (potencialno padec ali nočno potepanje), oranžno opozorilo (nepravilnosti v vsakodnevni rutini, na primer redno uživanje) in rumeno opozorilo (za domača vprašanja, kot so vrata hladilnika ostala odprta).

9. Orodja za daljinsko spremljanje skrbnikov družine

Izdelki iz 3rings, Evermind in Sonamba pomagajo družinskim članom, da na daljavo nadzorujejo starejše, ne da bi jih neposredno kontaktirali. Na primer, pametni vtičnik 3rings obvesti družinske člane vsakič, ko je priključena naprava vklopljena - na primer aparat za kavo - ki družinskemu članu omogoča, da ve, da je bil vklopljen ob običajnem času, kar kaže na normalnost v rutini. Vsakršno odstopanje v rutini bo zaznano, družinski člani pa se lahko obrnejo na starejše, da bi zagotovili, da so starejši resnično v redu. Medtem ko Evermind ponuja podoben izdelek, Sonambina linija izdelkov nadaljuje s tem, da zagotavlja tudi opomnike o zdravilih, gumb za nujno panik in možnost izmenjave digitalnih fotografij s starejšimi, pa tudi vmesnik za pošiljanje kratkih sporočil, ki ga lahko starejši uporabljajo. Nekoliko drugačen pristop je platforma Welbi, ki povezuje obstoječe fitnes sledilce ali pametne ure za spremljanje zdravja in dejavnosti ter opozarja skrbnike, kadar pride do kakršnega koli odstopanja. Te tehnologije zagotavljajo, da se starejši nenehno, vendar nevsiljivo spremljajo, in da jim je treba takoj posvetiti pozornost in nuditi medicinsko pomoč, kadar je to najbolj potrebno.

10. Drugi pristopi

Za reševanje zdravstvenih izzivov se razvija več inovativnih naprav. Razmislite o pristopu Opnwatr.IO pri razvoju nosljive naprave, ki bi lahko zagotovila podrobnosti na ravni MRI v telesih ali možganih uporabnikov. Za starejše, to pomeni, da ni treba pogosto opraviti drage postopke in prejemati več znanja o njihovih pogojih, ne da bi bili obremenjeni z velikimi napravami za skeniranje in s precej nižjimi stroški. Druga naprava je Gyenno “Smart Cup” za bolnike s Parkinsonovo boleznijo, ki jim omogočajo samostojno uporabo skodelic, kljub tresenju, ki ga morda doživljajo. Senzorji zaznavajo in pomagajo preprečevati tresenje, tako da je skodelica mirna. Podobni izdelki za žličke in vilice, čeprav niso nujno resnične naprave IoMT, so na voljo tudi v Gyennu in LiftLabs. Ti izdelki lahko pomagajo starejšim, da postanejo neodvisni, in pomagajo zmanjšati, vsaj delno, stroške stalne podpore oskrbi.

Večina teh pristopov se še razvija. Ker pa se povečujejo v prefinjenosti, lahko potencialno privedejo do znatnih prihrankov pri stroških za zdravstveno industrijo.

Morda vam bo všeč tudi ...